domingo, 17 de septiembre de 2023

Vinyes de Sang d’Àngels Dalmau

A la Plaça de la Vila tota la gentada que celebra la Festa Major en honor al patró San Fèlix estan xalant d’allò més doncs la seva colla, Els Castellers de Vilafranca, acaben d’aconseguir domar la bestia més feréstega que se’ls resistia.  Han carregat i àdhuc, el més difícil de tot, descarregat, un 3 de 10 amb folre i manilles.

La diada no pot començar de millor manera però si que pot continuar malament quan al retirar-se la pinya es troba el cos d’un casteller estirat a terra. Pot ser un mareig ja que la calor a la base es sufocant i les estretors fan que pugui mancar l’alè. Però no hi haurà aquesta sort, i la persona aviat serà cadàver, i pitjor, víctima

La Marcela Miró, criminòloga amb un màster en Psicologia Forense, que ha tornat a casa per passar les festes en família, és convocada per formar equip amb el mosso Adrià Lluch, ambdós son de Vila i coneixen la gent, el caràcter i les costums. Doncs tot i que Vilafranca del Penedès sigui capital de comarca no deixa de ser un lloc petit, on tothom sap gairebé tot de tothom.

L’equip el comanda l’inspector Vallmon que ni és de la zona ni comparteix els sentiments que son signe d’identitat, i que a més te certes aprensions que condicionen la seva forma d’actuar.

La investigació policial es veurà sacsejada per sorpreses i es coneixeran afers familiars, antics i recents, que estaven en penombres i que ara poden enlluernar.

Una investigació que es va desenvolupant amb mètode, minuciositat, compromís d’equip i sense estalviar afany.

Àngels Dalmau, juga a casa i sap quines tecles cal prémer per donar-li cos a la trama i no fer llenya, i forma una pinya amb força personatges, membres de nissagues locals, amb caràcters rics en matisos, que es diria inspirats en la realitat per la naturalitat amb la que es mouen i que enriqueixen l’elenc de persones sospitoses. I fa de Vila, Vilafranca, un personatge més, amb ubicacions que deixen de ser decorats per tenir presencia en la resolució del cas.

Amb tot plegat, resulta una novel·la negra que buida els armaris familiars de tot el que amb el temps han acumulat. I és que el despit, les enveges, rancúnies, pors, vergonya i deler de venjança, son tan ancestrals com les vinyes que envolten la ciutat.

Vinyes de sang és un noir rural costumista que fa dels sentiments motiu de crim.

Agafa les senyes d’identitat de Vilafranca, castellers i vinyes i cava i les entrellaça amb assassinats, misteris i boleros per aixecar una torre sòlida que no trontolla i que l’enxaneta corona amb solvència.

 

2 comentarios:

  1. Crec que serà una bona novel.la amb Vilafranca de protagonista i tots els seus entrellats que la destaquen com a poble. Salutacions

    ResponderEliminar